«ALICE- Προσαρμόζοντας τη μάθηση σε κοινότητες και σχολικά περιβάλλοντα δίχως αποκλεισμούς»

Ο τίτλος της βραβευμένης κάρτας: Solidarity now! Αλληλεγγύη τώρα! και ήταν εμπνευσμένη από τους κατατρεγμένους πρόσφυγες της Συρίας!
Η μαθήτρια της Γ΄τάξης Τσακαλάκη Μαρία

Το 11ο Γυμνάσιο Ηρακλείου συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ KA3 της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης με τίτλο : «ALICE : Προσαρμογή της ένταξης στις εκπαιδευτικές κοινότητες και περιβάλλοντα". Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υποστηρίζει την προώθηση του πνεύματος της Κοινότητας και της Θετικής Κοινωνικής Συμπεριφοράς στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. http://www.alice-erasmus.eu/

Το ALICE σκοπεύει να δοκιμάσει εκπαιδευτικές και κοινωνικές παιδαγωγικές πρακτικές που σχετίζονται με την εφαρμογή μέτρων Θετικής Κοινωνικής Συμπεριφοράς με στόχο τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν επιλεγεί μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Η Θετική Κοινωνική Συμπεριφορά ορίζει μια σειρά εκούσιων ενεργειών που ωφελούν τους άλλους και επιτρέπει στα άτομα να επιλέξουν μεταξύ του να ανταμείψουν τον εαυτό τους ή να ανταμείψουν τον εαυτό τους και τους συνανθρώπους τους (θετικά).

Το πρόγραμμα ξεκινά από την υπόθεση ότι σύμφωνα με διάφορες μελέτες, οι κύριοι λόγοι των συμπεριφορών που βρίσκονται πίσω από τον κοινωνικό αποκλεισμό, σχετίζονται με εθνικές, θρησκευτικές, σεξουαλικές και άλλες διαφορές. Προκειμένου να προωθηθεί η πολιτιστική και προσωπική ποικιλομορφία ως αξία, το πρόγραμμα δημιουργεί έναν κατάλογο πρακτικών παιδαγωγικών εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο από τους εκπαιδευτικούς, αλλά και από εκείνους που, αν και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη συμπεριφορών και πολιτισμικού περιβάλλοντος των μαθητών, δεν θεωρούνται τυπικά εκπαιδευτικοί.

Η εφαρμογή των αρχών της θετικής Κοινωνικής Συμπεριφοράς σε συνάρτηση με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης,επιδιώκει ανάμεσα σε άλλα :

Μείωση αισθήματος θυμού και εχθρότητας

Αύξηση ανεκτικότητας/ανοχής απέναντι στους άλλους

Βελτίωση σχολικού κλίματος

Διαμόρφωση περιβάλλοντος μάθησης χωρίς αποκλεισμούς

Ικανότητα αντιμετώπισης μαθητών με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο.

Μείωση συμπτωμάτων άγχους που οφείλονται σε προγενέστερες διαταραχές του τρόπου ζωής, όπως η μετανάστευση.

Ενδυνάμωση του συναισθήματος ικανοποίησης των εφήβων και της θετικής διάθεσής τους για το σχολείο.

Ευαισθητοποίηση για τις ευκαιρίες που παρέχει η Θετική Κοινωνική Συμπεριφορά

και ενδιαφέρον για την εφαρμογή της.

Μέσα από την προσέγγιση παρόμοιων θεμάτων και υπό το πρίσμα της Θετικής Κοινωνικής Συμπεριφοράς επιδιώκεται να διαμορφωθούν στάσεις που θα επιτρέψουν προοπτικά την πρόληψη φαινομένων αποκλεισμού και την υποστήριξη συμπεριφορών αποδοχής.  

Στο πλαίσιο του προγράμματος δόθηκε η ευκαιρία στην μαθήτρια μας της Γ' τάξης, Τσακαλάκη Μαρία να επισκεφθεί το  Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο 9-12/12/2019 καθώς διακρίθηκε  στον μαθητικό διαγωνισμό κάρτας Prosociality contest. Ο τίτλος της κάρτας ήταν: Solidarity now! Αλληλεγγύη τώρα! και ήταν εμπνευσμένη από τους κατατρεγμένους πρόσφυγες της Συρίας!

Η τελική ημερίδα του προγράμματος που διοργανώνεται από την ΠΔΕ στις 9 Ιανουαρίου 2020 στο ΕΛΜΕΠΑ, θα δώσει την ευκαιρία για ένα γόνιμο διάλογο πάνω στα αποτελέσματα ενώ θα ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου για την προάσπιση των αρχών της Θετικής Κοινωνικής Συμπεριφοράς.

Συγγραφέας: 
KIRIAKI KIDONIEOS