"WATER EVERYWHERE!"Σε σχολείο της Σλοβακίας μετακινήθηκαν οι μαθητές και οι καθηγητές του 11ου Γυμνασίου Ηρακλείου στο πλαίσιο του Προγράμματος ERASMUS+ ECO SCHOOLS

Η πρώτη συνάντηση για τους μαθητές και η δεύτερη για το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου μας,  πραγματοποιήθηκε στη Σλοβακία, από 13/01 έως και 19/01 και πιο συγκεκριμένα  στην πόλη Humenne , σε συνεργασία με το σχολείο Zakladna Skola , προκειμένου οι  εκπαιδευτικοί κ. Αθανασάκη Μαρία (υποδιευθύντρια) και κ. Κυδωνιέως Κυριακή (συντονίστρια της Δράσης), καθώς επίσης και οι μαθητές της Γ΄τάξης του 11ου Γυμνασίου Ηρακλείου, Καραγιαννάκης Γιώργος, Μπελενιώτη Αμαλία, Παπαδοσπυριδάκης Γιώργος και Χασουράκη Ειρήνη, να έρθουν σε επαφή και να ανταλλάξουν καλές πρακτικές για την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα σχετικά με τη μόλυνση.

Στη  συνάντηση πήραν μέρος  4 μαθητές και 2 καθηγητές από κάθε συνεργαζόμενο σχολείο. Ομάδες της κάθε χώρας  είχαν προετοιμάσει μια παρουσίαση σχετικά με την πρόοδό τους στο Erasmus+ Eco Club , τις δράσεις της επιτροπής και την περιβαλλοντική επισκόπηση του σχολείου τους, σχετικά με το Δίκτυο των Οικολογικών Σχολείων.

Πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια και πειράματα, παρουσιάσεις και παρακολούθηση ταινιών σχετικά  με το αντικείμενο της συνάντησης, με τίτλο: «το Νερό είναι Παντού.»  Οι μαθητές  παρουσίασαν τις δικές τους απόψεις για το θέμα «Πώς να εξοικονομήσετε νερό και πώς να το μετρήσετε» και επισκέφτηκαν το τοπικό Δίκτυο Ύδρευσης και τα φράγματα στις περιοχές Starina & Domasa, καθώς επίσης και τον Βιολογικό Καθαρισμό στην πόλη Humenne. Κάνοντας δεσμούς με την τοπική εταιρεία ύδρευσης, ήταν  ένας πολύ καλός τρόπος για να φέρουν  το θέμα του νερού στη ζωή τους. Οι μαθητές μας μπόρεσαν επίσης να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους  και στη συνέχεια να δώσουν  ομιλίες και να συμμετέχουν σε εργαστήρια στο σχολείο υποδοχής . Ειδικό αφιέρωμα στις δράσεις που έλαβαν χώρα στο σχολείο Zakladna Skola, στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus+,  έκανε και η Σλοβακική Τηλεόραση. Ο τηλεοπτικός φακός κατέγραψε την εργασία των μαθητών μας σχετικά με το Οικολογικό Αποτύπωμα, η οποία χαρακτηρίστηκε με διάκριση. https://www.youtube.com/watch?v=n71K7GVQOpU&feature=share&fbclid=IwAR1sK...

  Οι μαθητές κατέγραψαν  την επίσκεψή τους με  φωτογραφίες, και βίντεο και  αποτύπωσαν τις εντυπώσεις τους με τη μορφή ημερολογίου  που στη συνέχεια θα την υποβάλουν στην ολομέλεια του σχολείου μας.

Παράλληλα με τα εργαστήρια των μαθητών, πραγματοποιήθηκαν και οι συναντήσεις των συντονιστών για να συζητήσουν και να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα  του έργου, να ανταλλάξουν πληροφορίες και καλές πρακτικές σε θέματα της εκπαίδευσης και της οικολογίας στη χώρα φιλοξενίας, μέσα από ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις και να προετοιμαστούν για το επόμενο βήμα που περιλαμβάνει  τη διάχυση των αποτελεσμάτων και την επιτυχή υλοποίηση της δράσης.  

Το πολιτιστικό πρόγραμμα της μετακίνησης στη Σλοβακία, περιλάμβανε ημερήσια εκδρομή στην πόλη Kosice, ξενάγηση στον καθεδρικό ναό της Αγίας Ελισάβετ και επίσκεψη στο Μεσαιωνικό κτίριο «Miklus Prison».

Μετά τη συνάντηση στη Σλοβακία, τα συνεργαζόμενα σχολεία  και για χρονικό διάστημα δύο μηνών, θα εμπλέξουν  όλους τους μαθητές του σχολείου μας στην  υλοποίηση του προγράμματος «Πώς να εξοικονομήσετε νερό».

Όλα τα βίντεο και οι  φωτογραφίες από τις δράσεις που έλαβαν χώρα στη Σλοβακία, θα προβληθούν στην ιστοσελίδα του 11ου Γυμνασίου Ηρακλείου.

Στους μαθητές που συμμετείχαν στην κινητικότητα ΕRASMUS+ απονεμήθηκαν βραβεία - διπλώματα και αναμνηστικά με το λογότυπο του έργου. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουν  επίσης να συνεργάζονται μέσα από την ηλεκτρονοκή πλατφόρμα του σχολικού Δικτύου  eTwinning – κάνοντας παρουσιάσεις και αποτίμηση των αποτελεσμάτων των δράσεών τους, καθώς και διαδικτυακές συνομιλίες.

Με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Erasmus+, οι μαθητές του Σχολείου μας κατάφεραν να ενισχύσουν την αυτο-δέσμευσή τους,  να αναπτύξουν συνεργατικές πρακτικές και  κοινωνικές δεξιότητες, οι οποίες θα αποτελέσουν πολύτιμη εμπειρία και απαραίτητο εφόδιο για τη μελλοντική ζωή και την καριέρα τους. Παρακολούθησαν σεμινάρια σχετικά με τις αρχές για την εξοικονόμηση νερού και τους  ανατέθηκαν  εργασίες σε πολυπολιτισμικές ομάδες, κάνοντας ταυτόχρονα εξάσκηση στη χρήση της Αγγλικής Γλώσσας.

    Η Διευθύντρια                                                                                             Η συντονίστρια

Κοκοτσάκη Αντωνία                                                                                     Κυδωνιέως Κυριακή                                          

                                                             

Συγγραφέας: 
KIRIAKI KIDONIEOS