Η οινική ιστορία της Ρόδου μέσα από το «ρω»

«Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις». (Οδ. Ελύτης)

Την Τετάρτη 12/12/2018 οι μαθητές της Δ’ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ρόδου συμμετείχαν την εκπαιδευτική δράση του ΚΠΕ Πεταλούδων (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων Ρόδου): «Η οινική ιστορία της Ρόδου μέσα από το ρω» στο Βιωματικό Κέντρο Αγροτικής Κληρονομιάς Νοτίου Αιγαίου, στον ιστορικό χώρο του πρώτου εργοστασίου οινοποιίας της ΚΑΪΡ στις Φάνες.

Μια πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα δράση, η οποία περιλάμβανε ξενάγηση στον ανακαινισμένο, μουσειακό χώρο που είναι ειδικά διαμορφωμένος για εκπαιδευτικούς σκοπούς, με τμήματα παλαιού μηχανολογικού εξοπλισμού.  Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν παραδοσιακά εργαλεία αμπελουργίας και μεθόδους οινοποίησης, να προσεγγίσουν την τοπική οινική ιστορία διαθεματικά, μέσα από τις τέχνες, τη λαογραφία, τη θρησκεία, τη λογοτεχνία και τη μουσική και να παίξουν βιωματικά παιχνίδια «Αισθήσεων». Η εμπειρία  ήταν μοναδική, καθώς είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στα μυστικά της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης, να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη της προστασίας της, να κατανοήσουν την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης και εν τέλει να αντιληφθούν πως παράδοση και πρόοδος δεν είναι έννοιες αντίθετες.

Ευχαριστούμε τον ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ και τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Πεταλούδων για την ωραία ξενάγηση που στόχο είχε την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και τον προβληματισμό των μαθητών για την προοπτική της αμπελουργίας στο μέλλον, εστιάζοντας στην τοπική ιστορία της Ρόδου.

Συγγραφέας: 
3ο Δημοτικό Σχο...