Ο κόσμος των τροφίμων - Μεσογειακή Διατροφή

¨Από το σιτάρι στο ψωμί¨.
To παιδί στον κόσμο των τροφίμων
Τρόφιμα : Ένας Παράξενος Κόσμος απαραίτητος για τη Διατήρηση της Ζωής
Αρτοδημιουργίες
Ο κόσμος των τροφίμων - Μεσογειακή διατροφή
Ο κόσμος των τροφίμων - Μεσογειακή διατροφή

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε υγιή παιδιά και τον υγιή πλανήτη Γη!!

Ο Ιπποκράτης πριν από περισσότερο από 2000 χρόνια είπε: «Άφησε το φαγητό να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακο να είναι το φαγητό σου.» Η σημασία της διατροφής είναι πλέον αποδεδειγμένη γι' αυτό και θεωρείται το προληπτικό μέσο για διάφορα προβλήματα υγείας όπως παχυσαρκία, καρδιοπάθειες, διαβήτη, ορισμένα είδη καρκίνου.

Τα Εκπαιδευτήριά μας οργάνωσαν και φέτος με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα της 24ης Πράσινης Εβδομάδας – το οποίο λειτουργεί εδώ και 24 χρόνια καλλιεργώντας περιβαλλοντική συνείδηση - για τον Κόσμο των τροφίμων και τη Μεσογειακή διατροφή.  Όλο το Σχολείο έδρασε συστηματικά και οργανωμένα, καθώς με σχέδια εργασίας (projects) που δουλεύτηκαν από τους μαθητές μας, προβολές βίντεο, δημιουργίες τροφικών πυραμίδων έγινε ενδελεχής ενημέρωση για τις σωστές διατροφικές συνήθειες που οφείλουμε όλοι να έχουμε. Η δημιουργία εντύπου – θεσμός πια για κάθε οργανωμένο πρόγραμμα των εκπαιδευτηρίων μας – με τη βοήθεια του γραφίστα κ. Βάρφη για την υγιεινή μεσογειακή διατροφή ολοκληρώνει τη σωστή ενημέρωση μαθητών και γονέων και πολιτών. Οι παραπάνω ενέργειες σε συνδυασμό με τις εκπαιδευτικές επισκέψεις, συνέβαλαν στην καλλιέργεια ορθής διατροφικής  συνείδησης – επιβεβαιώνοντας τον Αρχαίο Έλληνα Ιατρό Ιπποκράτη ότι : «το φαγητό να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακο να είναι το φαγητό σου» –  στη σημασία της διατροφής, καθώς θεωρείται το προληπτικό μέσο για διάφορα προβλήματα υγείας, στη σωστή καταγραφή των συμπερασμάτων τους και την παρουσίασή τους στις τάξεις αποσπώντας εγκωμιαστικά σχόλια.

Πιο συγκεκριμένα, οργανώσαμε στοχευμένες δράσεις σχετικά με την υγιεινή διατροφή, εμπλέκοντας ενεργά γονείς και φορείς, συνδυάζοντας τη γνώση με το παιχνίδι.

Τα παιδιά περιηγήθηκαν στο εργοστάσιο βιολογικών προϊόντων Gristiren του κ. Ζεμπιλιάδη, ενημερώθηκαν και ξεναγήθηκαν στους χώρους παραγωγής διαπιστώνοντας ιδίοις όμμασι τους αυστηρότατους κανόνες υγιεινής στο χώρο.

Επισκέφθηκαν το αγρόκτημα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και συνεργάστηκαν με τον Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΑΠΘ, για να έρθουν σε επαφή με τα τρόφιμα και τον κόσμο της ισορροπημένης διατροφής, Χρησιμοποιώντας τα εργαστήρια της σχολής (μικροσκόπια, πάγκο χημείας) και μέσω κατάλληλα σχεδιασμένων εκπαιδευτικών παιχνιδιών βοηθήθηκαν να ανακαλύψουν την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά των τροφίμων, τις ομάδες τροφίμων και τις βιταμίνες τους.

Βρέθηκαν σε λαϊκή βιολογική αγορά, γεύτηκαν νόστιμα φρούτα και λαχανικά, ενημερώθηκαν από τους παραγωγούς για τις μεθόδους παραγωγής τους,

Φιλοξενήθηκαν στις πρότυπες εγκαταστάσεις συλλογής ρυζιού δίπλα στους ορυζώνες της οικογένειας Κράββα και ενημερώθηκαν για την καλλιέργεια του ρυζιού, τα θρεπτικά συστατικά του, απολαμβάνοντας και ένα γευστικότατο ρυζόγαλο.

Ενημερώθηκαν για την καλλιέργεια του σιταριού τα θρεπτικά συστατικά του και τη διατροφική αξία του από την κ. Πρέβεζα  συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος για την υγιεινή διατροφή και κερδίζοντας την αγάπη των παιδιών δίνοντάς τους την ευκαιρία να πλάσουν το ζυμάρι, να δημιουργήσουν ψωμάκια και να φτιάξουν υγιεινά γεύματα.

Βίωσαν όλη τη διαδικασία παραγωγής του ψωμιού, από το όργωμα και τη σπορά έως το ζύμωμα και το ψήσιμο στον πολυχώρο ¨Μικροί Ήρωες¨, παρακολουθώντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: ¨Από το σιτάρι στο ψωμί¨. Μεταμορφωμένα σε μικρούς φουρνάρηδες, ντυμένα με ποδίτσες και σκουφάκια, ζύμωσαν το ψωμάκι τους, ενώ παράλληλα έμαθαν για την ιστορία του ψωμιού.

 

Επιπροσθέτως μελέτησαν τα ταμπλό του σχολείου σχεδιασμένα από τους εκπαιδευτικούς σχετικά με την μεσογειακή διατροφή, λύνοντας κάθε απορία τους.

Τέλος δημιούργησαν ζωγραφιές σχετικές με τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας των εικαστικών κ. Βασιλικής και φυσικά πέρασαν και στιγμές ανεμελιάς σε ημερήσιες εκδρομές όπου απόλαυσαν το παιχνίδι.

Το εγχείρημα ήταν αξιόλογο, λειτούργησε εκπαιδευτικά, δημιουργικά, καθώς συνέβαλε στην ενημέρωση και ενεργό συμμετοχή των παιδιών, στη συνεργατικότητα την ευρηματικότητα και στην ανάπτυξη της φαντασίας τους, διασκεδάζοντας και μαθαίνοντας.

Το πρόγραμμα της Πράσινης Εβδομάδας λειτουργεί εδώ και 24 χρόνια καλλιεργώντας περιβαλλοντική συνείδηση στους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων μας, μαθαίνοντας τους να αγαπούν το περιβάλλον με ό, τι αυτό περιλαμβάνει ώστε να το προστατεύουν, προφυλάσσοντας συγχρόνως τη ζωή και την υγεία τους!!

Συγγραφέας: 
Κωνσταντίνος Τε...