23η Πράσινη Εβδομάδα - Αειφόρος Ανακύκλωση

Μουσείο Ύδρευσης-Ανακύκλωση Νερού
Υδροηλεκτρικό Σφηκιάς - Ανακύκλωση Νερού
Εργοστάσιο ΜΕΛ - Ανακύκλωση Χαρτιού
Κτήμα Λίτσα - Ανακύκλωση στην Αγροτική Οικονομία
Ανακύκλωση στην τάξη
Ταφή Απορριμμάτων - Κομποστοποίηση
Έντυπο 23ης Πράσινης Εβδομάδας  Εξωτερικό
Έντυπο 23ης Πράσινης Εβδομάδας  Εσωτερικό

Απολογισμός 23ης  Πράσινης  Εβδομάδας  με θέμα:
«Aειφόρος Aνακύκλωση ,Aειφόρος διατήρηση της ζωής στη Γη!»

Τα Εκπαιδευτήριά μας οργάνωσαν και φέτος με μεγάλη επιτυχία, το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που εκπονείται εδώ και 23 χρόνια, της Πράσινης Εβδομάδας για την Ανακύκλωση.  Δράσαμε συστηματικά καθώς πέρα τα σχέδια εργασίας (Ρrojects) που δούλεψαν οι μαθητές μας με πρωτοβουλία των δασκάλων τους, τοποθετήσαμε κάδους ανακύκλωσης όλων των χρωμάτων για σωστή ανακύκλωση, δημιουργήσαμε έντυπο με τη βοήθεια του γραφίστα κ. Βάρφη και δώσαμε ειδικά σακίδια σε όλους, για να εκπαιδευτούν στην ορθή διαλογή απορριμμάτων. Οι παραπάνω ενέργειες σε συνδυασμό με τις εκπαιδευτικές επισκέψεις, συνέβαλαν στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, στη σωστή καταγραφή των συμπερασμάτων τους και την παρουσίαση στις τάξεις τους, αλλά και σε όλο το σχολείο ενθουσιάζοντας τους δασκάλους τους και αποσπώντας εγκωμιαστικά σχόλια.

Μαζί με τα παιδιά επισκεφθήκαμε πλήθος κτημάτων συνδυάζοντας τη γνώση με το παιχνίδι.

Περιηγήθηκαν στο εργοστάσιο ανακύκλωσης ΜΕΛ, ενημερώθηκαν και ξεναγήθηκαν στους χώρους συλλογής, πολτοποίησης και παραγωγής χαρτιού.

Βρέθηκαν στο αγρόκτημα της οικογένειας Λίτσα, τάισαν τα κατοικίδια ζώα, έκοψαν σαλάτα και έμαθαν παίζοντας για τη διαδικασία της κομποστοποίησης.

Φιλοξενήθηκαν στις πρότυπες εγκαταστάσεις συλλογής ρυζιού δίπλα στους ορυζώνες της οικογένειας Κράββα και ενημερώθηκαν για το πώς ανακυκλώνουν συστηματικά οι αγρότες.

Επιπροσθέτως έδωσαν και το καλό παράδειγμα, συγκεντρώνοντας μεγάλη ποσότητα πλαστικών καπακιών προς Aνακύκλωση για την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων συνεργαζόμενοι με Eταιρία Aνακύκλωσης της κ. Ανδρεΐδη.

Επισκέφθηκαν το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Σφηκιάς, το μοναδικό στα βαλκάνια που ανακυκλώνει το νερό για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος

Συμμετείχαν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ύδρευσης.

Παρακολούθησαν την ομιλία της κ. Ανδρεΐδη με θέμα: «Αλήθειες και μύθοι για την Ανακύκλωση» και παρουσίασαν τα συμπεράσματα των εργασιών τους.

Έθαψαν υλικά στο έδαφος για να διαπιστώσουν «ιδίοις όμμασι» ποια υλικά χρειάζονται μεγάλο χρονικό διάστημα για να αποσυντεθούν.

Μελέτησαν τα ταμπλό του σχολείου σχεδιασμένα από τους εκπαιδευτικούς σχετικά με την ανακύκλωση, λύνοντας κάθε απορία τους.

Τέλος δημιούργησαν κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά χάρη στη βοήθεια  της καθηγήτριας των εικαστικών κ. Κατερίνας και φυσικά πέρασαν και στιγμές ανεμελιάς σε ημερήσιες εκδρομές όπου απόλαυσαν το παιχνίδι.

Το πρόγραμμα για άλλη μια φορά στέφθηκε με επιτυχία, καθώς συνέβαλε στην ενεργό συμμετοχή των παιδιών, στη συνεργατικότητα την ευρηματικότητα και στην ανάπτυξη της φαντασίας τους διασκεδάζοντας και μαθαίνοντας. Είμαστε υπερήφανοι για τους μαθητές μας, που απέδειξαν για μια ακόμη φορά με την καθοδήγηση των δασκάλων τους πως δικαίως τα Εκπαιδευτήριά μας είναι ενταγμένα στα οικολογικά σχολεία της πατρίδας μας με περιβαλλοντική συνείδηση και έντονη περιβαλλοντική δράση δημιουργώντας υπεύθυνους, περιβαλλοντικά ενήμερους και ενεργούς αυριανούς πολίτες!!

Συγγραφέας: 
Κωνσταντίνος Τε...