ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΜΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΓΙΑΛΙΝΑ ΒΑΖΑΚΙΑ !Ξεκίνησε να λειτουργεί σχολείο μας η τράπεζα παραδοσιακών σπορών!

Το παν και το έκαναν! Οι μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου, κατάφεραν και δημιούργησαν τη δική τους Τράπεζα Παραδοσιακών Σπόρων την οποία θα εμπλουτίζουν διαρκώς με νέα σποράκια, είτε από τα φυτά που έχουν ήδη φυτεύσει στην αυλή του σχολείου τους είτε με σποράκια που θα φέρνουν από το σπίτι τους.
Μια υπέροχη πρωτοβουλία που ανήκει στον δραστήριο δάσκαλο τους, Δημήτρη Οικονόμου και την αμέριστη στήριξη της Όλγας Βενιζέλου Ρουβά, ιδρύτριας της Ομάδας Παραδοσιακών Σπόρων
που προσέφερε με αγάπη διάφορα σποράκια για το σκοπό αυτό.
Χθες λοιπόν, οι μαθητές του σχολείου μαζί με τα μαθήματα τους, κουβάλησαν και γυάλινα βαζάκια για την αποθήκευση των σπόρων στην τράπεζα αλλά και μικρές σακούλες με αποφάγια, φλούδες και φύλλα για τον κομποστοποιητή τους.

Σε συνεργασία με την Όλγα Ρουβά- Βενιζέλου, που μας μίλησέ για τη μεγάλη σημασία διάσωσης των παραδοσιακών σπόρων και διάδοσης της ιδέας αυτής, για τον τρόπο αποθήκευσης τους αλλά και επιμέρους θέματα όπως η εποχή σποράς του κάθε σπόρου και ο χρόνος συλλογής τους ,τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, τον Διευθυντή κ. Πικέα Γιώργο, Γιαννακόπουλο Γιάννη ,Οικονόμου Δημήτρης,Κανελλοπούλου Γιώτα, Ηλιοπούλου Λιτσα, Σκρεκα Δώρα και τους μαθητές στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος:
 « Καλλιεργώ τον σχολικό μας κήπο με παραδοσιακούς σπόρους -τρέφομαι υγιεινά με τοπικά προϊόντα»δημιούργησαν την τράπεζα παραδοσιακών -ντόπιων σπορών του 5ο Δημοτικού σχολείου Πύργου.
Μαθητές και γονείς φέραν σχολείο γυάλινα βαζάκια (επαναχρησιμοποιούμαι και ανακυκλώνουμε υλικά που είναι για τα απορρίμματα) ,γράψανε σε χαρτί το σπόρο και κάποια στοιχεία για αυτόν και τον κολλήσανε πάνω στο βάζο με τον αντίστοιχο σπόρο μέσα. Τα βάλανε μέσα σε μια γυάλινη ντουλάπα στην τράπεζα παραδοσιακών σπορών του σχολείου! Έχουνε φυτέψει σπόρους ώστε αργότερα την άνοιξη να φτιάξουνε  καινούργιους σπόρους.
Στόχος τους είναι η συνέχεια των ντόπιων σπορών ,ενάντια στους μεταλλαγμένους και υβριδικούς σπόρους που προωθούν οι πολυεθνικές, να δημιουργηθεί ένα δίκτυο από σχολεία σε όλη την Ελλάδα για ανταλλαγή σπορών και πληροφοριών.

Συγγραφέας: 
Δημήτρης Οικονόμου