ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ

Οι μαθητές του Γ΄2 τμήματος του Α΄ Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου στο μάθημα της φιλαναγνωσίας  διάβασαν το βιβλίο του Λουίς  Σεπουλβέδα  «Ο γάτος που  έμαθε έναν γλάρο να πετάει».

Μια γλαροπούλα πέφτει θύμα της θαλάσσιας ρύπανσης. Πριν ξεψυχήσει, εμπιστεύεται το αβγό της στον μαύρο, πελώριο και χοντρό γάτο Ζορμπά και του ζητά το λόγο του, ότι θα κλωσήσει το αβγό, δεν θα φάει το γλαρόπουλο και θα του μάθει να πετά. Ο Ζορμπάς τον δίνει. Μα είναι ποτέ δυνατόν ένας γάτος να μάθει σ' ένα γλάρο να πετάει;

Κι όμως είναι. Μια περίεργη παρέα γάτων, ο σοφός γερο-γάτος Κολονέλο, ο κοκαλιάρης κοκκινοτρίχης Γραμματικός που όλο λιγουρεύεται ιταλικές σπεσιαλιτέ,ο Ξερόλας με τις εγκυκλοπαίδειές του, ο καραβόγατος Σταβέντο κι ο Ζορμπάς που εκτελεί «χρέη μαμάς», αναλαμβάνουν μια περίεργη αποστολή: να μάθουν στο ορφανό γλαροπούλι, στην Καλότυχη, να πετάει στον ουρανό του Αμβούργου. Η Καλότυχη όμως δεν καταλαβαίνει γιατί όλοι οι γάτοι θέλουν τόσο πολύ να μάθει να πετάει. Μήπως θέλουν να της κάνουν κακό, να την φάνε γι΄αυτό την ταίζουν; Όμως ο λόγος είναι απλός: η Καλότυχη είναι μια όμορφη γλαροπούλα και οι γάτοι την αγαπούν γι΄αυτό που είναι. Μάθανε να εκτιμούν, να σέβονται και να αγαπάνε ένα διαφορετικό απ’ αυτούς πλάσμα. Γι’ αυτό και θέλουν να ακολουθήσει τον προορισμό τωγλάρων . Πρέπει να μάθει να πετάει. Γιατί πετάει  όποιος τολμάει. Τα παιδιά συζήτησαν για όλα τα θέματα που αγγίζει τόσο τρυφερά το βιβλίο, την διαφορετικότητα, την αγάπη, τη στοργή, αλλά και τα την προστασία του περιβάλλοντος, το τι μπορεί να πράξει ο άνθρωπος στη φύση, τι καλό και τι κακό μπορεί να προκαλέσει  με τις   ενέργειές του. Τέλος ζωγράφισαν τον ήρωα που τους συγκίνησε περισσότερο και έφτιαξαν  ένα πανέμορφο ταμπλό.

Συγγραφέας: 
Πέγκυ Μπερερή