LITTER LESS

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LITTER LESS (Διαχείριση Σκουπιδιών στη Αυλή)

 

Το πρόγραμμα  LITTER LESS (Διαχείριση Σκουπιδιών στη Αυλή) μας απασχόλησε αρκετά σαν περιβαλλοντική ομάδα προσπαθώντας να βρούμε ελκυστικές πρακτικές , ώστε οι μαθητές  να κινητοποιούνται εθελοντικά. Θέλαμε από τη μία να μάθουν να μην  πετάνε τα σκουπίδια τους στην αυλή και από την άλλη να μαζεύουν μόνα τους  αυτά που υπάρχουν,  χωρίς τον καθημερινό έλεγχο

Έτσι σκεφτήκαμε να φτιάξουμε  το πρόγραμμα σε μορφή παιχνιδιού.

Κάθε τάξη αναλαμβάνει την ευθύνη της καθαρής αυλής για κάθε μήνα εκ περιτροπής
Αν κατά την διάρκεια της ¨θητείας ¨της η αυλή είναι καθαρή , τότε η ομάδα παίρνει 100 πόντους.  Αν όχι , παίρνει λιγότερους.
Κάθε τάξη μπορεί να αυξήσει τους πόντους της ακόμα κι όταν έχει περάσει η σειρά της, αν οι μαθητές εθελοντικά μαζεύουν τα σκουπίδια της αυλής . Έτσι  αναπτύσσεται μία ¨άμιλλα¨, ένας συναγωνισμός για το ποια ομάδα θα μαζέψει τους περισσότερους πόντους. 
Η νικήτρια ομάδα θα κερδίσει μία εκδρομή σε ένα περιβαλλοντικό κέντρο στο τέλος της χρονιάς.
Για να ¨ενθαρρύνουμε¨ ακόμη περισσότερο την ατομική πρωτοβουλία για το ¨κυνήγι¨ των σκουπιδιών, κρύβουμε κάποιες φορές στην αυλή ορισμένα δώρα, όπως κρουασάν , σοκολάτες κλπ. και με αυτόν  τον τρόπο τα παιδιά,  ψάχνοντας για να βρούνε το δώρο τους , μαζεύουν και τα σκουπίδια.

 

Μέχρι σήμερα , δύο μήνες εφαρμογής του προγράμματος , η αυλή του σχολείου μας είναι καθαρή και οι κάδοι απορριμμάτων γεμίζουν  χωρίς τις φωνές και τις υποδείξεις των δασκάλων . Μάλλον είμαστε  σε καλό δρόμο.

 

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 

ΑΝΤΩΝΙΟΥ  ΣΥΜΕΩΝ

ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

ΠΑΠΑΟΙΚΟΝΟΜΟΥ  ΚΑΛΙΟΠΗ

Συγγραφέας: 
Simos Antoniou