Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Σερρών "Κωνσταντίνος Καραμανλής"
Τα νέα του Σχολείου μας

Οι μαθητές/τριες του Στ2 ασχολήθηκαν με τα ενδημικά είδη της χώρας τους και της περιοχής τους. Ενημερώθηκαν από γεωπόνους για τον τρόπο σποράς τους και στη συνέχεια έσπειραν σπόρους σε μικρά γλαστράκια. Παρακολουθούσαν την πορεία και την εξέλιξη με πότισμα και τήρηση ημερολογίου. Όταν οι σπόροι φύτρωσαν μεταφύτεψαν τα φυτά αυτά στην αυλή του σχολείου.
Αξιοποίησαν επίσης το χώμα που πήραν από τον κομποστοποιητή του σχολείου καθώς στο σχολείο μας γίνεται ανακύκλωση και κομποστοποίηση.

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Γεωγραφίας, των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και των διάφορων περιβαλλοντικών προγραμμάτων στα οποία συμμετέχουμε, οι μαθητές του Ε1 τμήματος κατανόησαν την έννοια του οικοσυστήματος. Συνειδητοποίησαν ότι ένα οικοσύστημα δε είναι μόνο οι ζωντανοί οργανισμοί και τα άβια υλικά σε ένα περιβάλλον, αλλά και οι σχέσεις που τους διέπουν καθώς και οι συνέπειες που έχει η οποιαδήποτε αλλαγή στις μεταξύ τους σχέσεις ή στον χώρο αυτό.

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος “Οι μαθητές προστατεύουν τη Φύση –Αειφόρος Ανάπτυξη”, οι μαθητές της Γ’ Τάξης με την εκπαιδευτικό Βαγενά Αντωνία ανακύκλωσαν τα παιχνίδια τους. Οι μαθητές έφεραν στην τάξη αγαπημένα, πολυχρησιμοποιημένα παιχνίδια και αρκουδάκια που είχαν χαλάσει και είχαν σκιστεί, τα έραψαν και τα αναδημιούργησαν. Τα Ανακύκλωσαν! Οι μαθητές εργάστηκαν συλλογικά πάνω σε δραστηριότητες που στόχο έχουν την ανάληψη δράσης μέσα από συλλογική λήψη απόφασης και τη δέσμευση για αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών.

Οι μαθητές του Ε1 τμήματος του σχολείου μας, μαζί με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό, Τραγούδα Κατερίνα, δημιούργησαν ομαδικές κατασκευές με οικολογικό νόημα και περιεχόμενο. Έτσι δημιούργησαν μακέτες με θέμα την κλιματική αλλαγή και το λιώσιμο των πάγων τα προβλήματα της μόλυνσης των υδάτων, μακέτες για να αναδείξουν την αειφορία και τη βιοοικονομία με τις οποίες συμμετείχαν στον διεθνή διαγωνισμό "GenB", δημιουργίες που αναδεικνύουν το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας και τα εθνικά μας πάρκα και τέλος παρουσιάσεις για ECO Heroes και τις δράσεις τους.

4 Οκτωβρίου_ Παγκόσμια Ημέρα των ζώων και οι μαθητές του Ε1 τμήματος με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό τους, Κατερίνα Τραγούδα, δημιούργησαν με θέμα : Ιδιωματικές εκφράσεις και παροιμίες του τόπου μου με θέμα τα ζώα". Πρώτα οι μαθητές έψαξαν να βρουν εκφράσεις ή παροιμίες που περιέχουν ζώα. Στη συνέχεια προσπάθησαν να αποδώσουν καλλιτεχνικά τις εκφράσεις αυτές και με τις δημιουργίες τους σχηματίστηκαν κολλά.

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος "Οι μαθητές προστατεύουν τη Φύση-Αειφόρος Ανάπτυξη" οι μαθητές της Γ' τάξης με την εκπαιδευτικό Βαγενά Αντωνία πραγματοποίησαν δεντροφύτευση στο Πάρκο μεταξύ των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Ομονοίας. Το πάρκο δεν είχε καθόλου δέντρα και τα παιδιά φύτεψαν 12 δέντρα μεταξύ των οποίων πλατάνια και φλαμουριές. Στην δράση συμμετείχαν και γονείς των μαθητών, των οποίων η συμβολή ήταν πολύτιμη.

Οι μαθητές/τριες της Β΄τάξης, (2023-2024) με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ. Αθανασοπούλου Μαρία, ανέλαβαν να ενημερώσουν όλα τα παιδιά του σχολείου για την κομποστοποίηση και τι πρέπει να πετάνε στον κομποστοποιητή. Μοίρασαν φυλλάδια στις τάξεις και κάθε μέρα έφερναν από το σπίτι τους «σκουπίδια» δηλαδή υπολείμματα τροφών.

To πρόγραμμα εντάσσεται στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων
ΘΕΜΑΤΙΚH ΕΝOΤΗΤΑ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΏ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΏ.
ΥΠΟΘΕΜΑΤΙΚΗ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ_ ΟΙΚΟΝΟΜΊΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΉ
Το project βασίζεται στο ομότιτλο σενάριο που είναι αναρτημένο στη σελίδα του ΙΕΠ για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων https://iep.edu.gr/el/psifiako-apothetirio/skill-labs/1012-gnorimia-me-e...

Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων οι μαθητές του Ε2 τμήματος με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ. Σοφία Τσελεπή κατασκέυασαν μοναδικές δημιουργίες με θέμα την ανάδειξη βιώσιμων πόλεων. Στόχος όλων μας πρέπει να γίνει η χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες και καθαρές πηγές ενέργειας. Οι μαθητές το γνωρίζουν. Εμείς;