Σαρακοστή και νηστήσιμα φαγητά
Διανύοντας ημέρες Σαρακοστής στη χώρα μας (που ξεκινάει 40 μέρες πριν το Πάσχα), συνήθως τρώμε σαρακοστιανά φαγητά που δεν περιέχουν κρέας η άλλα ζωικά προϊόντα.
Με τη βοήθεια των γονέων των παιδιών στρώσαμε το Σαρακοστιανό τραπέζι και αφού μιλήσαμε γι 'αυτά ,τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γίνουν μικροί γευσιγνώστες ,δοκιμάζοντάς τα κι έτσι μιλήσαμε και για τις γεύσεις το χρώμα τους και τη διατροφική τους αξία.
Πως συνδέεται η Σαρακοστή με τη βιοοικονομία ?
Η Σαρακοστή, μια περίοδος νηστείας και εγκράτειας, συνδέεται άμεσα με τις αρχές της βιοοικονομίας, καθώς προωθεί τη βιώσιμη διατροφή και την αξιοποίηση φυσικών πόρων με σεβασμό προς το περιβάλλον. Τα παραδοσιακά σαρακοστιανά φαγητά βασίζονται σε φυτικές τροφές, όσπρια, θαλασσινά και προϊόντα χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, μειώνοντας έτσι τη σπατάλη και την εξάρτηση από μη ανανεώσιμες πηγές. Επιπλέον, η επαναχρησιμοποίηση υλικών στη μαγειρική, όπως το ζυμωτό ψωμί ή οι σπιτικές συνταγές, ενισχύει τη φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας. Έτσι, η Σαρακοστή μπορεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα βιοοικονομίας στην πράξη, αναδεικνύοντας τη σημασία μιας πιο υπεύθυνης και οικολογικής στάσης ζωής.