Απορρίμματα: Συμμετοχή του Σχολείου μας στην Εκδήλωση «Παίζοντας Μαθαίνω για το Περιβάλλον»

Και η γιορτή συνεχίστηκε......

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), το σχολείο μας συμμετείχε εθελοντικά στην εκδήλωση «Παίζοντας Μαθαίνω για το Περιβάλλον», που διοργανώθηκε από το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) Καστοριάς, σε συνεργασία με την Επόπτρια Ποιότητας Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς και τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης Προσχολικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς.

Η εκδήλωση  πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1η Ιουνίου 2025, από τις 10:00 έως τις 14:00, στο Περιβαλλοντικό Πάρκο του Δήμου Καστοριάς.

Η ομάδα του σχολείου μας υλοποίησε  σχετικές δραστηριότητες (με θέμα την ανακύκλωση), συμβάλλοντας με δημιουργικό τρόπο στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών. Η εμπειρία ήταν μοναδική και ανέδειξε τη σημασία της βιωματικής μάθησης και της συνεργασίας στην καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης από μικρή ηλικία.

Τα παιχνίδια με τα οποία συμμετείχε  το 1ο Νηπιαγωγείο Άργους Ορεστικού στη γιορτή είναι:

Επιτραπέζιο παιχνίδι-Φιδάκι: “Ο φύλακας της ανακύκλωσης”

Παιχνίδι σκυταλοδρομίας “Σκυταλοδρομία και ανακύκλωση μαζί!”

Παιχνίδι ρομποτικής: “Η Bee-bot προσπαθεί να βρει τον κατάλληλο κάδο ανακύκλωσης”

Επιτραπέζιο παιχνίδι με κάρτες ανακύκλωσης “Παίζουμε όπως το UNΟ;”

Παιχνίδι ομαδοποίησης ανακυκλώσιμων υλικών “Βρες τη σωστή ομάδα”

Στο τέλος, τα παιδιά που συμμετείχαν στις δραστηριότητες του σχολείου μας, έπαιρναν ως αναμνηστικό δώρο ένα λουλούδι με μηνύματα σχετικά με την προστασία και φροντίδα του περιβάλλοντος!

Τα παιδιά, με τη συμμετοχή τους στα οργανωμένα παιχνίδια όλων των συμμετεχόντων σχολείων και του Κ.Ε.Π.Ε.Α., γνώρισαν τα δασικά και λιμναία οικοσυστήματα, μίλησαν για την προστασία της φύσης και τις οικολογικές πόλεις, και έμαθαν με διασκεδαστικό τρόπο τι σημαίνει ανακύκλωση και πώς να αναγνωρίζουν τις θετικές και αρνητικές συνήθειες που επηρεάζουν το περιβάλλον μας.

Οι δραστηριότητες ήταν σχεδιασμένες με τρόπο ώστε να ενισχύουν τη συνεργασία, τη φαντασία και τη συναισθηματική σύνδεση με τη φύση.

Μέσα από τέτοιες δράσεις, τα παιδιά κατανοούν από νωρίς ότι η φύση είναι πολύτιμος σύντροφός μας και ότι όλοι έχουμε ρόλο να παίξουμε για την προστασία της. Η περιβαλλοντική συνείδηση δεν διδάσκεται απλώς — καλλιεργείται μέσα από εμπειρίες!

Συγγραφέας: 
Κωνσταντίνα Φιλιάδου