Περιβαλλοντική Εκδρομή στο ΚΕ.ΠΕ.Α. Ανατολικού Ολύμπου

Πρόγραμμα: ΔΡΩ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΩ…ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΝΩΣΤΟ…ΚΑΝΩ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ!

Στο πλαίσιο του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τίτλο «ΔΡΩ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΩ…ΓΙΝΕΤΑΙ
ΓΝΩΣΤΟ…ΚΑΝΩ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ!», πραγματοποιήθηκε την 28η Απριλίου 2025
εκπαιδευτική εκδρομή στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΕ.ΠΕ.Α.) Ανατολικού Ολύμπου, στον Παλαιό Άγιο Παντελεήμονα, από τις τάξεις Γ1 και Γ2 του σχολείου μας. Η δράση του ΚΕ.ΠΕ.Α
«Περιβαλλοντικά μονοπάτια του Ολύμπου» εντάσσεται στις προσπάθειες του σχολείου για την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης, βιωματικής μάθησης και ενδυνάμωσης του ρόλου των μαθητών/τριών ως ενεργώνπολιτών με σεβασμό προς το περιβάλλον. Μέσα από μια οργανωμένη περιπατητική διαδρομή σε μονοπάτια του Ολύμπου και με την καθοδήγηση των υπευθύνων του ΚΕ.ΠΕ.Α. οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον φυσικό -φυτικό και ζωικό- πλούτο και τη μοναδικότητα του μυθικού βουνού. Το πρόγραμμα περιλάμβανε βιωματικές δραστηριότητες, παρατηρήσεις πεδίου, εργασίες σε ομάδες και καθοδηγούμενες συζητήσεις, που στόχευαν
στην ουσιαστική σύνδεση του φυσικού τοπίου με την περιβαλλοντική και πολιτισμική εκπαίδευση.
Οι κύριοι στόχοι της επίσκεψης ήταν:

  •  Η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών στη σημασία της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος μέσω άμεσης βιωματικής εμπειρίας στο οικοσύστημα του Ολύμπου.
  • Η ενίσχυση της σωματικής και ψυχικής ευεξίας των μαθητών/τριών μέσα από δραστηριότητες στη φύση, καλλιεργώντας παράλληλα την ομαδικότητα και τη συνεργασία.
  • Η ανάδειξη της πολιτισμικής και μυθολογικής αξίας του Ολύμπου, μέσα από τη σύνδεση του τοπίου με την ιστορία και τους αρχαίους ελληνικούς μύθους.
  • Η ανάπτυξη δεξιοτήτων προσανατολισμού και ασφάλειας σε φυσικό περιβάλλον και η καλλιέργεια υπεύθυνης στάσης απέναντι στη φύση.
  • Η ενίσχυση της παρατήρησης και της κατανόησης των επιπτώσεων της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον, με στόχο την ευαισθητοποίηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
  • Η αξιοποίηση της υπαίθριας εκπαίδευσης ως εναλλακτικής μορφής μάθησης που ενισχύει τη σύνδεση θεωρίας και πράξης.

Η περιβαλλοντική αυτή δράση δεν περιορίζεται απλώς σε μία μονοήμερη εκπαιδευτική εμπειρία.
Εντάσσεται σε μια ευρύτερη παιδαγωγική προσέγγιση που στοχεύει στην ανάδειξη των μαθητών/τριών ως ενεργών πολιτών («Ενεργός πολίτης» και συγκεκριμένα της δράσης «Πολίτης της χώρας μου και του
κόσμου»), οι οποίοι γνωρίζουν, σέβονται και φροντίζουν το φυσικό και πολιτιστικό τους περιβάλλον. Μέσα
από τέτοιες δράσεις, το σχολείο γίνεται φορέας ουσιαστικής περιβαλλοντικής παιδείας και κινητήριος
δύναμη για ένα πιο υπεύθυνο και βιώσιμο μέλλον.

Συγγραφέας: 
iotaxidou