Επίσκεψη του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας - ΜΕΚΔΕ στον Δήμο Αγράφων και στο σχολείο μας.

Κάθε χρόνο το ΜΕΚΔΕ «υιοθετεί» έναν ορεινό Δήμο. Όλες οι εργασίες των φοιτητών-τριών του μεταπτυχιακού προγράμματος «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» και των ερευνητών του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας του ΕΜΠ γίνονται στον Δήμο αυτόν. Φέτος, ήταν η σειρά του Δήμου Αγράφων, στην Ευρυτανία, στην καρδιά της ορεινής Ελλάδας. Έτσι το τετραήμερο 28-31/01/2025 η ομάδα των φοιτητών και ερευνητών του ΜΕΚΔΕ, με επικεφαλής τον Καθηγητή ΕΜΠ και Διευθυντή του ΜΕΚΔΕ Δημήτρη Καλιαμπάκο και συνοδεία τοπικών φορέων του Δήμου και μαθητών του σχολείου μας, πραγματοποίησαν ένα οδοιπορικό στο Δήμο προκειμένου να καταγράψουν την πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοί του.

Οι μαθητές του Λυκείου Κερασοχωρίου είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μια ανοιχτή συζήτηση με τους Μεταπτυχιακούς φοιτητές του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας - ΜΕΚΔΕ για τη ζωή και την καθημερινότητά τους στο χωριό, για τις ασχολίες τους και τα ενδιαφέροντά τους, τους λόγους για τους οποίους ίσως να έφευγαν από αυτό και τις προϋποθέσεις για να επιστρέψουν.

Η ξενάγηση των μεταπτυχιακών φοιτητών περιελάμβανε  μια επίσκεψη στην Παλιά Βίνιανη τον εγκαταλελειμμένο οικισμό, που κάποτε στέγασε την αντιστασιακή «Κυβέρνηση του Βουνού». Έπειτα, έγινε βόλτα στο ιστορικό γεφύρι Στενώματος – Βίνιανης, με τα ιδιαίτερα  δομικά χαρακτηριστικά του. Το γεφύρι στέκεται αγέρωχο πάνω από τον ποταμό Ταυρωπό ή Μέγδοβα μετά από τόσα χρόνια και ενώνει το Δήμο Αγράφων και με το Δήμο Καρπενησίου. Ακολούθησε συζήτηση για την κατολίσθηση ή την καθίζηση στον παλιό οικισμό της Βίνιανης, και πώς θα γίνει η κτηνοτροφία βιώσιμη στην ορεινή Ελλάδα. Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε το φαράγγι του Μπουζουνίκου που είναι μια μαγική τοποθεσία σε μια διαδρομή ανάμεσα στους εξωτικούς, καταπράσινους βράχους που υψώνονται αριστερά και δεξιά. Κάποιοι λένε ότι είναι σκηνικό ταινίας από το Avatar, άλλοι από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών! Επόμενη στάση είναι το πέτρινο γεφύρι της Τέμπλας. Μοιάζει μοντέρνο. Κι όμως κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ου αι από Ηπειρώτες μάστορες κι ακολουθεί πιστά την παραδοσιακή γεφυροποιία. Το εντυπωσιακό στοιχείο εδώ είναι ότι το γεφύρι διασχίζουν αυτοκίνητα. Την επόμενη μέρα θα επισκεφθούμε τις πιο δύσβατες κι απάτητες περιοχές, αυτές της ΔΕ Αγράφων.  Άγρια ομορφιά, ανέγγιχτη φύση, απότομες εναλλαγές εικόνων. Σύντομη στάση στο πανέμορφο πετρογέφυρο και στον παλιό νερόμυλο. Συνεχίζουμε για τη Δυτική Φραγκίστα και η ξενάγησή μας  τελειώνει με βαρκάδα στη πανέμορφη Λίμνη Κρεμαστών. 

Φοιτητές, δημότες και μαθητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για το καλοκαίρι, όταν πια οι φοιτητές θα επιστρέψουν με σχέδια προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα της περιοχής που θα έχουν κέντρο τον άνθρωπο, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Συγγραφέας: 
andropap1983