Φροντίζω αγαπώ το σχολείο μου - Διαδικασία εμπλοκής μαθητών.

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Επιμελητών Τμήματος2024
Καθήκοντα Επιμελητών
Καταγραφή κάδων ανακύκλωσης 2024
Καταγραφή ποτίσματος 2024
Φυτεύουμε στην αυλή
Επιμελητές αυλής με τον κάδο ανακύκλωσης !

"Φροντίζω αγαπώ το σχολείο μου"

Ένα περισσότερο ελκυστικό σχολείο για τα παιδιά.

Ο άνθρωπος  χρειάζεται την επαφή με το φυσικό περιβάλλον με τον ίδιο τρόπο που η επαφή με άλλους ανθρώπους είναι απαραίτητη για την ανάπτυξή του. Η βελτίωση του μικροκλίματος του σχολείου με την αναβάθμιση του προαύλιου χώρου είναι απαραίτητη. Η ενεργός συμμετοχή των μαθητών/τριων σε διαδικασίες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και η ενεργός συμμετοχή τους στην καλλιέργεια αγάπης για τη φύση αποτελεί βασικό στόχο του σχολείου μας για την φετινή χρονιά (απόφαση Συλλόγου διδασκόντων).

Τοποθετούνται κάδοι ανακύκλωσης σε όλες τις τάξεις και τον προαύλιο χώρο. Η αυλή του σχολείου αναμορφώνεται αισθητικά από τους ίδιους τους μαθητές/τριες με βάση τις δικές τους επιλογές. Γίνεται κατάτμηση  της σχολικής αυλής σε «γωνιές» και κάθε τμήμα υιοθετεί μία γωνιά της αυλής (καθαριότητα –φύτεμα - πότισμα). Η ανάληψη ρόλων και η  ανάθεση καθηκόντων ακολουθεί την παρακάτω διαδικασία:

Το σχολείο μας αποτελείται από 15 τμήματα (9 τμήματα Γυμνασίου και 6 τμήματα Λυκείου). Τα παιδιά κάθε τμήματος, μαζί με τον/την Υπεύθυνο/η καθηγητή/τρια του τμήματος, μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες του Συμβουλίου Τάξης (Παιδαγωγική Τεχνική του Γάλλου παιδαγωγού Selestein Freint) ορίζουν σε εβδομαδιαία βάση κάθε φορά :

α) 2 μαθητές ως επιμελητές τάξης και

β) 2 μαθητές ως επιμελητές αυλής ,

με αντίστοιχα καθήκοντα για κάθε αρμοδιότητα.

Επισυνάπτονται τα αντίστοιχα έντυπα επιμελητών και αρμοδιοτήτων για το 2024 τα οποία είναι αναρτημένα στον πίνακα ανακοινώσεων κάθε τάξης και συμπληρώνονται από τους μαθητές.

Μέσα από την ίδια διαδικασία ορίζονται και 2-3 μαθητές/τριες από κάθε τμήμα που θα εκπροσωπούν το τμήμα στην Περιβαλλοντική Επιτροπή του Σχολείου μας!

Στόχος μας ως παιδαγωγοί είναι:

Να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές/τριες σε θέματα που αφορούν το φυσικό τους περιβάλλον και την αειφορία, να προβληματιστούν για τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό και με το κοινωνικό περιβάλλον και να διδαχθούν μια ποικιλία γνωστικών αντικειμένων, καθώς θα δραστηριοποιούνται στην κατεύθυνση δημιουργίας αειφόρων κήπων.

Συγγραφέας: 
Σταυρούλα Λιούρη